Blendprisen Årets innvandrernavn.

 

En X-plosiv og BLENDende aften

 

Den årlige prisutdelingen til minoritetsavisen x-plosiv gikk av stabelen på søndag 3. oktober på ærverdige Grand Hotell i Oslo. Det ble en utrolig variert og hesblesende aften som i tillegg til feiring av forbilder, inneholdt alt fra viktige taler fra kjente politikere, via klassisk og moderne sang, til halsbrekkende hiphop-dans.

En av innlederne, utenriksminister Jonas Gahr Støre, spurte retorisk om det var behov for en egen prisutdeling med etnisitet som grunnlag. Jeg mener at svaret er ja. For det var ikke en forherligelse av minoriteter vi var vitne til igår, men snarere en feiring av mangfoldet blant nordmenn og i den norske befolkningen. Vi kan være stolte av vår bakgrunn, det være seg som hedmarking, vestlending eller pakistaner, men det er Norge og det norske som binder oss sammen.

Integrerings- og innvandringsdebatten kan til tider bli endimensjonal og arrangementer som dette bidrar til å gi den dybde og perspektiv. Jeg er lei av det politiske mantraet om at norsk integreringspolikk har mislyktes. Beskrivelsen er både ukorrekt og ufin. Ufin fordi tanken om en mislykket integreringspolitikk også impliserer at vi med minoritetsbakgrunn er mislykkede mennesker. Det holder å ta en rask titt på andre europeiske land for å innse at den norske modellen på mange måter har vært en suksesshistorie. Vi har vært spart for etniske motsetninger som preger mange av europas storbyer, og norske minoriteter har høyere samfunnsdeltakelse enn i andre land.

Det er grunn til å advare mot overdreven pessimisme i innvandringsdebatten. En ensidig kritikk og svartmaling er uheldig og stiller minoriteter i et negativt lys. Dette skaper negative holdninger og leder utviklingen inn i en ond sirkel, som fører til isolasjon av minoriteter og vanskeliggjør integrering. Det er heller ikke nyttig å tegne et glansbilde av situasjonen i Norge, men å fremheve de positive faktorene i minoritetsnorge skaper en betryggende stemning i befolkningen. Det bekrefter at vi er på rett vei i integreringsprosessen og fasiliterer videre arbeid.

17 år gamle Etzaz Hussein har fått kontrakt med selveste Manchester United og kalles fremtidens norsk-pakistanske Solskjær. Han fikk prisen for årets idrettsprestasjon. 19 år gamle Fizza Kanwal Arain fra Ringerrike VGS fikk utrolige 17 seksere av 18 mulige på vitnemålet. Prestasjonen blir enda sterkere av at hun kom fra Pakistan som 10-åring og startet på skolen uten å kunne snakke norsk. Unge Baber Qazi, lege og konsulent hos McKinsey?s, mottok prisen for årets dugnadsånd på vegne av veldedighetsorganisasjonen Rahma, som har samlet inn og millioner av kroner for trengende verden over, og spesielt for flomofrene i Pakistan. Den unge og fremgangsrike motedesigneren Amar Faiz ble hedret for sin uredde holdning i valget av karriere.

Kadafi Zaman fra TV2 fikk prisen for «Årets Norsk-Pakistaner». Han har vært en uredd journalist gjennom flere år og har satt fokus på mange av de kritikkverdige områdene blant minoritetene. For dette har han måttet tåle mye ris, men at han nå får en pris for det samme arbeidet, markerer også et generasjons- og holdningsskifte blant norsk-pakistanere. Vi er kanskje ikke så hårsåre lenger, og tåler konstruktiv kritikk. Itillegg har han gjort en uvurderlig innsats i sin rapportering fra flomkatastrofen i Pakistan, og blitt ofrenes stemme inn i TV-stua her hjemme.

Kveldens høydepunkt for meg var at prisen «Årets Blend» gikk til rapduoen Karpe Diem. De har gjort en unik innsats hva angår brobygging, og bedre minoritetsforbilder skal man lete lenge etter. Ingen holdningskampanje kan måle seg med Karpe Diems påvirkningkraft mot fordommer. Når en hel generasjon med norske gutter og jenter vokser opp med Chirag og Magdi som idoler og med veggene dekket av plakater av en asiat og en araber, gjør det noe med deres underbevissthet og deres holdninger til minoriteter. At rap-duoen i tillegg fremstår som intelligente og ekstremt talentfulle potensierer effekten. Karpe-guttas bidrag til avmystifisering og allminneligjøring av mørkhudede er uten sidestykke. Karpe Diem er superkjendiser å regne. Men når de likevel tar seg tid til å delta på såpass «low-key» arrangement om dette, vitner det om deres engasjement og ekthet.

Gårsdagens prisutdeling var et bevis på at unge med minoritetsbakgrunn stadig gjør seg mer bemerket i positiv forstand. Det lover også godt at innvandrerjenter tar høyere utdanning som ingen andre og ligger langt over landsgjennomsnittet. Det er tusener av oss som gjør en innsats for «hverdagsintegreringen». Vi deltar på foreldremøter, stiller opp på dugnader i nabolaget og sender våre barn til fritidskativiteter. Eksemplene er verken unike eller hederlige unntak. Det går igrunn ganske godt med integreringen i Norge. At det eksisterer så mye talent blant norsk minoritetsungdom, kan ikke være annet enn svært betryggende for landet Norge. Det lover godt for landets fremtid.

Årets prisutdeling ble også markeringen av en ny era i X-plosivs historie. Bladet ble offisielt «nedlagt» og et nytt blad ved navnet «Blend» ble født. I følge sjefsredaktør Shazia Sarvar, skal det nye navnet reflektere bladets visjon, nemlig «den gode blandingen», det være seg samfunnet generelt, bestående av mange ulike minoriteter og storsamfunnet, eller magasinets innhold og sammensetning.

Det var en stor glede å overvære årets prisutdeling, og Rococcosalen på Grand Hotell satte en perfekt ramme rundt arrangementet. Jeg må berømme X-plosivs (nå Blends) redaksjon og støttespillere som gjennomførte utdelingen på en så profesjonell måte.

 

 

 

 

 
 

we the dopeboys of the year, mozell is on tha house!

 

 

 

 

7 kommentarer

karin

06.okt.2010 kl.20:12

"De er ærlige i sine tekster, de pynter ikke på noe. De formidler om seg selv, og mange som dem. De er tro mot sin mangfoldige bakgrunn og er forbilder for oss alle.

Deres kulturelle uttrykk er fabelaktig og unik. Deres musikk har vært dialogskapende og brobyggende. "

Frysninger. Dere er og kommer alltid til å være det beste, i det dere gjør :)
 

Kristin

06.okt.2010 kl.21:04

Gratulerer, det er fortjent! :)
 

Sarah Barari

07.okt.2010 kl.11:08

Gratulerer så mye!
 

Mina Marie

07.okt.2010 kl.12:10

We on the couch! Tror sjelden noe har vært mer velfortjent!
 

Tina

07.okt.2010 kl.14:30

Gratulerer :D
 

Soulprincess

07.okt.2010 kl.14:56

Grattis gutter...:)

Dere har kommet en lang vei..."kjente" dere i en kort periode...veldig kult å se hvor dere har kommet:)

SP
 

Jeea

10.okt.2010 kl.21:48

Velfortjent!! :D Grattis!
 

 

Skriv en ny kommentar          
          
   
 
 
   
Siste poster  
 
   
 
 
 
             
   
  Følg Karpe Diem
 
Følg Karpe på Facebook
Se Karpe Diem på Youtube
Følg Karpe på Twitter
 
 
hits